Anna Wissmann, M.A. Environment & Development

Studied Development Studies & History (BA Hons.) at University of Exeter, MA Environment & Development at King’s College and School of Oriental and African Studies, University of London. Field research in Nepal und Nicaragua.

Research interests:

  • Sustainable food policy
  • Civil society as driver of transformation processes
  • Regionalisation of the food system

Contact:
Phone: +49 (0) 231 9051-268
E-Mail: anna.wissmann@ils-research.de

Publications (Selection)

  • Wissmann, Anna; Iodice, Chiara; Leimkühler, Melissa; Specht, Kathrin; Fox-Kämper, Runrid; Amghar, Samir; Curtis, Adam; Corbett, Emma; Bruquetas, Jaime Ramón; Cirillo, Chiara; D’Ostuni, Michele; Pascual-Fernández, José J.; Monticone, Francesca; Modarelli, Giuseppe Carlo; Reynaud-Desmet, Lélia; Righini, Isabella; Saint-Ges, Véronique; Samoggia, Antonella; Steines, Ann-Kristin (2023): FoodE Deliverable 6.2 Analysis of the roles and relationships of different actors in the food chain.
  • Wissmann, Anna; Specht, Kathrin; Fox-Kämper, Runrid; Iodice, Chiara; Atanasov, Aleksandar; Bastia, Teresa; Bruquetas, Jaime Ramón; Căpitănița, Cristina; Cirillo, Chiara; Coudard, Antoine; Curtis, Adam; D’Ostuni, Michele; Dehmel, Niclas; Pascual-Fernández, José J.; Gazzi, Marco; Gheorghica, Anca; Ghiban, Andreea; Lelièvre, Agnes; Martinez, Laura; Monticone, Francesca; Modarelli, Giuseppe Carlo; Muňoz, Pere; Niero, Anna; Nolde, Erwin; Orsini, Francesco; Pennisi, Giuseppina; Poelling, Bernd; Reynaud-Desmet, Lélia; Righini, Isabella; Salìs, Martì Rufì; Saint-Ges, Véronique; Samoggia, Antonella; Steines, Ann-Kristin; Trušnovec, Gorazd; van den Assem, Freyr; Wiese, Claudia; Zamida, Renata (2022): The Policy Environment for Sustainable City Region Food Systems (CRFS) – Factsheets. Hrsg. v. ILS Research. Dortmund.

Presentations (Selection)

  • Politische Rahmenbedingungen für stadtregionale Ernährungssysteme: Was muss sich ändern? (Steines, Ann-Kristin; gemeinsam mit Fox-Kämper, Runrid*; Iodice, Chiara*; Specht, Kathrin*; Wißman, Anna*). Vortrag auf dem 62. Deutschen Kongress für Geographie 2023, 22.09.2023, Frankfurt am Main.
  • Transformation städtischer Ernährungssysteme: Analyse des Ernährungsnetzwerks der Stadt Dortmund (Leimkühler, Melissa; gemeinsam mit Specht, Kathrin*; Wißmann, Anna*; Fox-Kämper, Runrid*; Iodice, Chiara). Vortrag auf dem 62. Deutschen Kongress für Geographie 2023, 22.09.2023, Frankfurt am Main.
  • How are the actors involved in farmers’ markets related to each other in terms of influence, networks and power dynamics? A Stakeholders Network Analysis of the city of Bol (Monticone, Francesca; gemeinsam mit Rossi, Giulia*, Specht, Kathrin*; Wißmann, Anna*; Schroeter, Barbara*; Bertazzoli, Aldo*; Samoggia, Antonella*). Vortrag auf dem XVII Congress of the European Association of Agricultural Economists (EAAE) „Agri-food systems in a changing world: Connecting science and society“, 01.09.2023, Rennes, Frankreich.
  • Policies for growing innovative City-Region Food Systems. An analysis in six European countries (Fox-Kämper, Runrid; gemeinsam mit Wißmann, Anna*; Specht, Kathrin*; Iodice, Chiara*; Curtis, Adam*; Martine, Laura*). Vortrag im Rahmen des International Symposium on Urban Horticulture for Sustainable Food Security „UrbanFood2022“ der International Society for Horticultural Science, 18.08.2022, Angers, Frankreich.
  • Teilnahme am Panel „Evening programme: Collective power in a solidary-based food system“ im Rahmen der Voedsel Anders Konferenz “Samen op weg naar een Democratisch Voedselsysteem“, 10.06.2022, Wageningen, Niederlande.
  • Ernährungsdemokratie Jetzt! Die Rolle von Ernährungsräten in der Transformation des Ernährungssystems. Vortrag in der Reihe „Grün bewegt!“ des Kreisverbands GRÜNE Dortmund, 27.04.2022, online.
  • „Food Democracy Now!“ Food Policy Councils in Germany and Neighbouring Countries. Vortrag im Rahmen der Veranstaltung „Voedselraden als verbindende schakels“ von Stadslandbouw Nederland, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) und Amsterdam Network for Food Planning (ANFP), 29.03.2022, online.
  • Teilnahme am Roundtable „Farm to Fork Strategy and Urban Agriculture” im Rahmen der FACTS Conference „Unlocking the Potential of Urban Agriculture” des EFUA-Projektkonsortiums, 29.03.2022, online.
  • Food Democracy Now! – The rise of Food Policy Councils in Germany and neighbouring countries. Vortrag im Rahmen der Veranstaltung „High-level meeting: Towards a comprehensive EU food policy” des European Economic and Social Committee (EESC), 07.02.20219, Brüssel.
  • Changing Food Systems at City level. Vortrag auf der Konferenz „The UK Food system in a Global Context” des IKnowFood (Integrating Knowledge for Food Systems Resilience Konsortium, 17.09.2019, London.
  • Städte und Städtenetzwerke in der Transformation des Ernährungssystems. Beispiele aus Westeuropa. Vortrag im Rahmen der Veranstaltung „Wie Städte die Transformation ihres Ernährungssystems vorantreiben“ (Teil 2 der „Trilogie zum Welternährungstag: Städte – Treiber für nachhaltige Ernährung“), 15.10.2022, Basel, Schweiz.
  • Teilnahme am Panel „Evening programme: Collective power in a solidary-based food system“ im Rahmen der Voedsel Anders Konferenz “Samen op weg naar een Democratisch Voedselsysteem“, 10.06.2022, Wageningen, Niederlande.
  • Ernährungsdemokratie Jetzt! Die Rolle von Ernährungsräten in der Transformation des Ernährungssystems. Vortrag in der Reihe „Grün bewegt!“ des Kreisverbands GRÜNE Dortmund, 27.04.2022, online.
  • „Food Democracy Now!“ Food Policy Councils in Germany and Neighbouring Countries. Vortrag im Rahmen der Veranstaltung „Voedselraden als verbindende schakels“ von Stadslandbouw Nederland, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) und Amsterdam Network for Food Planning (ANFP), 29.03.2022, online.
  • Teilnahme am Roundtable „Farm to Fork Strategy and Urban Agriculture“ im Rahmen der FACTS Conference „Unlocking the Potential of Urban Agriculture“ des EFUA-Projektkonsortiums, 29.03.2022, online.
  • Food Democracy Now! – The rise of Food Policy Councils in Germany and neighbouring countries. Vortrag im Rahmen der Veranstaltung „High-level meeting: Towards a comprehensive EU food policy” des European Economic and Social Committee (EESC), 07.02.20219, Brüssel.
  • Changing Food Systems at City level. Vortrag auf der Konferenz „The UK Food system in a Global Context” des IKnowFood (Integrating Knowledge for Food Systems Resilience Konsortium, 17.09.2019, London.